Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar
Mina egna Teslaspolar, en översikt

Tyvär så var jag dålig på att dokumentera mina tidiga experiment och byggen mest beroende på att jag sällan hade tillgång till kamera(och pengar). Jag började med olika varianter av SSTC's med TV-transformatorer. Andra varianter av liknande typ beställdes också från diverse företag. Mycket hängde på tillgången på pengar och i den mån man hade tid. När man bor i lägenhet är det inte så enkelt att bygga ihop saker. Om ni börjar bygga Teslaspolar så kommer ni snart att märka att tillgången till en verkstad eller åtminstone plats att borra, såga och greja är en stor fördel.

Eftersom många av sakerna inte finns att köpa färdiga så är det antingen till att beställa material eller gå ut på en "tiggarrunda" hos diverse företag. VVS firmor, elfirmor, glasmästare skyltfirmor m m. Man kan faktiskt få tag på en hel del grejor till väldigt bra priser eller rent av gratis om man letar.

Ok ok, man kan köpa allting färdigt antingen från eBay eller andra ställen men då missar man det roliga med denna hobby. Det är klart, har man ingen som helst kunskap om el och elektronik och har tummen mitt i handflatan och ändå vill ha en Teslaspole så är det ju sin sak. Tänk bara på att köper ni en färdig Teslaspole eller mer eller mindre kompletta delar så får ni lägga ut MYCKET mer pengar än om ni bygger det själv.

Det helt klart bästa verktyget var dock när jag fick tillgång till internet 1994. Då blev det helt plötsligt mycket enklare att få tips och råd samt att studera andra personers byggen. Innan dess var man hänvisad till de böcker som fanns på biblioteket och ev artiklar i el och elektroniktidningar.

Så du som börjar idag har betydligt bättre förutsättningar för att komma igång och bygga något. Det har dels kommit fram nya effektivare metoder och komponenter men även så mycket mer information och tillgång till källor att få tag på bra material.

Jag har skrivit det på andra ställen på sidorna men tar upp det igen, gå med i TCML(Tesla Coil Mailing List), det är det bästa forumet än så länge vad gäller allt som har med Teslaspolar att göra. Den är dock endast på Engelska.

Jag kan också hjälpa till i den mån jag har tid. Varför inte skicka iväg ett mail?
1996-2024 SweFX,Matthias Andersson