Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar
Snabbfakta om Nikola Tesla och hans uppfinningar

Först måste vi avliva några myter som syns alltför ofta och som INTE ÄR KORREKTA.

 • Nikola Tesla och Edison fick inte Nobelpriset i Fysik tillsammans 1915!
  Att detta rykte finns beror på att Reuters skickade ut ett felaktigt meddelande från Nobelkommitén i Stockholm. Meddelandet publicerades i Literary Digest och The Electrical World of New York den 14:e November 1915. Anledningen till felet har aldrig blivit förklarat av Nobelkommitén.
  Nobelpriset i fysik 1915 gick till William Henry Bragg och hans son W. L. Bragg för deras användande av Röntgenstrålar för att bestämma strukturen på kristaller.

 • Tesla uppfann INTE växelströmmen, han uppfann heller INTE växelströmsmotorn eller växelströmsgeneratorn. De fanns men var helt olika i konstruktionen samt var mycket ineffektiva, opålitliga och gick sönder allt som oftast. I praktiken så var de alltså oanvändbara. Faktum är att ingen egentligen visste hur principen för växelströmmar fungerade.

 • Uppfinnaren till det växelströmssystem som vi har idag är Tesla, INTE Charles Steinmetz, Dolivo-Dobrowolsky eller Jonas Wenström som påstås på många håll. Den roterande magnetfältsteorin kom Tesla på 1882, alltså långt före ovannämnda personer.(se nedan) Tesla fick igenom sina patent på bl a kompletta system för distribution av en-, två-, tre- och multifassystem(vilket inkluderar generatorer, transformatorer, motorer och belysning) 1888.
  Observera att det var detta årtal han fick igenom sina patent, experiment och utrustning var redan väl utvecklade innan dess. Steinmetz jobbade för Edisons General Electric och försökte kringgå Teslas patent så gott det gick, dock utan framgång.
  Jonas Wenström fick igenom sina Svenska patent år 1891 baserat på utrustning som redan fanns. Jonas reste runt en hel del både i Europa och USA innan han kom tillbaka till Sverige och skickade in sitt patent, vems utrustning och system tror ni han blev inspirerad av när han var i USA? 1959 blev Dolivo-Dobrowolsky utsedd till trefassystemets uppfinnare men hans första trefas induktionsmotor konstruerades inte förrän 1889. Tesla hade som synes redan patent och komplex utrustning i drift för både enfas och multifassystem.

 • Tesla ÄR upphovsmannen till principen för avstämda kreatsar(radio) INTE Marconi. Detta enligt ett domstolsbeslut 1943. En lång rättsprocess som till sist avslutade "The great radio controversy" till Teslas fördel. Tyvär dog Tesla tre månader innan rättsprocessen avslutades.

......................................

Och nu till de övriga...

 • Tesla fick en storhet uppkallad efter sig. Storheten är Tesla och används för mätning av magnetisk flödestäthet. 1 Tesla = 1 Weber/m2
  Enheten Tesla ersätter den gamla enheten Gauss. 1 T = 10000 Gauss

 • 1882 i Budapest, Ungern kom Tesla på den roterande magnetfältsteorin. Han konstruerade den första växelströmsmotorn baserad på denna teori 1883 och fick patent för den 1888. Detsamma gäller för generatorn.

 • Nokola Tesla's hyllningsdag är 10:e Juli.

 • Hade fobi för kvinnor som bar örhänge(speciellt om det det fanns en pärla i det).

 • The Nikola Tesla Award är en av de mest prestigefyllda utmärkelserna som IEEE delar ut. Det har delats ut varje år sedan 1975.

 • Tesla om Marconi's framsteg inom radiotekniken: "Marconi är en god man. Låt honom hållas, han använder 17 av mina patent."

 • Hade ingen relation med några kvinnor och fick heller aldrig några barn.

 • Det enda Tesla och Edison hade gemensamt var att de endast behövde några få timmars sömn per dygn. Många gånger jobbade de i upp till tre dygn i sträck.

 • Tesla hade en unik förmåga att kunna visualisera och provköra maskiner och konstruktioner i huvudet för att sedan kunna bygga dem. De fungerade alltid direkt när de var byggda.

 • Amerikanska postverket tryckte ett frimärke till hans ära 1983.

 • Tesla om Edison: "Om Edison skulle hitta en nål i en höstack skulle han göra det med ett bis ihärdighet och undersöka strå efter strå tills han hittade den. Jag var sorgligt nog vittne till detta arbetssätt ett flertal gånger vetandes att lite teori och uträkningar skulle bespara honom 90% av sitt arbete."

 • Thomas Edison avrättade en mängd djur och även en elefant i försök att smutskasta Tesla och Westinghouse och för att få människor att inse hur livsfarlig växelström var.

 • Han kunde tala åtta språk språk flytande, varav fyra redan i de tidiga tonåren. Språken var Serbokroatiska(modersmål), Checkiska, Ungerska, Latin, Italienska, Franska, Tyska och Engelska.

 • Tesla var exceptionellt duktig i flera olika områden. Matematik, mekanik, el/elektronik, fysik m fl. Det intressanta är att förutom att vara en extremt duktig teoretiker var han precis lika skicklig i att bygga saker. T ex så byggde han sin första växelströmsmotor själv. Ironiskt nog så är han mest känd för sina innovationer i elområdet när han egentligen hade mekanik som sitt favoritområde.

 • Hade hans far fått igenom sin vilja hade Tesla blivit präst.

 • Tesla och hans syskon hade alla väldigt bra minne, på gränsen till fotografiskt.

 • Han hade en kombination av smuts- och bacillskräck som kallas mysofobi.

 • Innan Edison dog skall han ha sagt att han ångrade att han så länge envist hållt kvar vid likströmssystemet istället för att anamma det överlägsna växelströmssytemet[som distributionssystem]. 
1996-2024 SweFX,Matthias Andersson