Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar
Skall du bygga en Teslaspole? Läs detta först.

Om du har bestämt dig för att bygga en Teslaspole, liten som stor, läs på så mycket om det som du kan. En Teslaspole involverar väldigt höga strömmar(över 1000 Ampere vid varje överslag beroende på spole) och extremt höga spänningar som dödar omedelbart om du inte är försiktig. Det är framför allt komponenterna på primärsidan som är speciellt farliga.

Här är några enkla men nyttiga råd:

  • Läs och ta reda på så mycket du kan innan du börjar bygga.

  • Läs detta säkerhetsdokument. Framtaget av medlemmar i TCML(Tesla Coil Mailing List). Jag skall vid tillfälle översätta det till Svenska men jag har lite ont om tid just nu.

  • Om du är osäker, läs på mer eller fråga någon som kan om hjälp

  • Gå med i TCML. Endast på Engelska dock. Det finns MYCKET kunniga personer där(prefessorer, forskare och ingengörer för att nämna några). Jag har själv varit med där sedan 1996 och kan du inte få hjälp där så finns det ingen annan som kan.

  • Arbeta ALDRIG på din utrustning när den är i drift!! Dödsvarning utfärdas.

  • Ladda ur kondensatorerna innan du börjar mecka med spolen. Du kanske inte dör men det gör j**ligt ont! Jag vet av egen erfarenhet.

  • Håll känslig utrustning(datorer, digitala prylar mm) på behörigt avstånd från spolen när den är i drift annars....ZAP!

  • Både gnistgapet och själva gnistan från terminalen på en Teslaspole genererar mycket Ozon(O3). Kör inte spolen mer än korta perioder inomhus annars finns risk för Ozonförgiftning(Huvudvärk, illamående mm). De långvariga effekterna är än så länge okända. Ozon är dessutom väldigt aggressivt eftersom det är trevärdigt Syre, det oxiderar material(speciellt metaller) väldigt snabbt. Kör spolen utomhus om det går eller ha väl ventilerat om du kör inomhus.

  • Håll dig själv, familj, barn och djur på behörigt avstånd vid körning. Speciellt barn och djur har en något annorlunda uppfattning om saker och ting.

  • Använd sunt förnuft! Det räcker ganska långt.

Är du fortfarande osäker? Bygg INGENTING!

Följer du dessa råd så är detta en både lärorik och spektakulär hobby. Jag har själv byggt Teslaspolar och allehanda högspänningsprylar sedan 1988 och har inte fått nog än. Men jag kanske bara är lite tokig? :-)

/Matthias, Jan 2008
1996-2024 SweFX,Matthias Andersson