Vem, Varför å sån't
  Vem är jag?
  Kontakta mig?
  Tack!
  CW
  Till startsidan

Nikola Tesla
  Historia
  Snabbfakta
  Patent
  Böcker
  Filmer
  Länkar

Teslaspolar
  VARNING!!
  Vad är det?
  Jamen, hur?
  Typer
  Transformatorer
  Kondensatorer
  Gnistgap
  Program
  De största!
  I filmer
  Länkar

Egna byggen
  Översikt
  CTC 1
  CTC 2
  CTC 3
  CTC 4
  MAG 1
  DRSSTC 1

Övrigt
  Lindningsjig
  Jacobs Ladder
  Länkar




För nybörjaren

Jag får många förfrågningar från personer som vill bygga en Teslaspole som en kul grej och många som vill bygga det till sitt projektarbete i skolan. Detta tycker jag naturligtvis är jätteroligt eftersom jag själv har varit fascinerad och hållt på med Teslaspolar och högspänningselektronik i över tjugo år nu och dessutom själv började mitt intresse i gymnasiet.Väldigt roligt är också att så många har hittat till min sida och funnit den hjälpsam/informativ.

Jag uppmuntrar verkligen människor till att bygga en, oavsett vad ert mål kan tänkas vara. Det är ett lärorikt projekt i flera avseenden. För mig är det att konstruera en sak från skruv och mutter till ett färdigt system. Och det finns få saker som är så tillfredsställande att slutligen se sitt system braka igång med spektakulära Ozonproducerande gnistor.

Eftersom förfrågningarna har ökat enormt sedan jag la upp den Svenska versionen av hemsidan så känns det som att det är dags att skriva ihop en liten guide så du vet var du ska börja.

Dock så finns det en del saker som jag måste ta upp för den potentielle nybyggaren. Viktigast av allt, en Teslaspole i de flesta av sina varianter är en fullständigt livsfarlig apparat.....OM!......OM man inte vet vad man pysslar med. Ju mer du vet desto lättare undviker du olyckor. Därför är kunskap det bästa vapnet i din arsenal.

Här är några punkter som jag tycker man bör uppfylla.

* Du bör ha grundläggande kunskaper i el och elektronik.
* Du bör ha läst på ordentligt om Teslaspolens funktion.
* Du bör vara en aning händigt lagd och noggrann.

Ytterligare så bör du ha informerat någon om vad du håller på med, speciellt vid tillfällen då du ska testa komponenter eller ditt system. Är du dessutom under 18 år och/eller gör detta på en plats du själv inte bestämmer över så måste du ha allt godkänt av målsmän, lärare eller vem det nu kan vara.

Så med dessa träigheter ur världen, "the guide"!

Vad kan jag bistå med?

Jag korresponderar med er via mail eller Skype i den mån jag har tid och ork. Mitt svar kan dröja men oftast svarar jag inom ett par dagar. Nej, jag har inga kompletta ritningar över ett fungerande system eftersom varje system är unikt i minst ett avseende, oftast flera, och eftersom jag har hållt på med detta så länge så behöver jag inte själv en komplett ritning. För övrigt så tycker jag det är trevligare att använda de små grå, improvisera lite, och sätta sin egen prägel på det system man tänker bygga.

Din uppgift

Ja, det är ditt jobb att göra allt annat naturligtvis, du var tokig nog att vilja bygga en Teslaspole. :)

Först så bestämmer du dig för hur "stort" system du ska ge dig på och jag menar inte den fysiska storleken utan den effektmässiga. I de flesta fall så är en Teslaspole på ca 200-400VA fullt tillräckligt som ett nybörjarsystem. Mitt CTC-2 system kan producera 70+ cm gnistor och är på just 400VA, så det systemet kan kanske vara en referens till ditt bygge.

Med "storleken" bestämd så är det dags att införskaffa den första komponenten. Eftersom en klassisk Teslaspole är enklast att reda ut som nybörjare så börjar du med "nätdelen", alltså högspänningstransformatorn som ska driva ditt system. Förstavalet är att hitta en lämplig neontransformator. Dessa är strömbegränsade och ganska lätta att få tag på. Andravalet är en OBIT och eftersom du har läst på vid det här laget så vet du vad en OBIT är, eller hur? ;)
Lämplig spänning på din "nätdel" är från 4-12kV. Du kan kanske behöver två transformatorer för att uppnå lagom effekt/spänning beroende på vad du får tag på.

Nu när du har fått tag på din "nätdel" så är nästa steg att räkna lite på alla de andra komponenterna. Till detta finns det en uppsjö formler att förvirra hjärncellerna med men eftersom vi lever i framtiden och har datorer så finns det faktiskt bra hjälp att få, om man vill alltså. Ladda gärna ner TCPad, ett enkelt men fullt fungerande program för att få en grunplåt att bygga efter. Jo, jag vet, det har några år på nacken men det funkar. Någon ny version kommer aldrig att se dagens ljus. Ett annat alldeles fenomenalt program är Bart Anderssons JavaTC. Bägge finns under länkar i menyn. JavaTC i all sin fenomenalitet kan dock vara lite väl avancerat för en icke insatt så kika på bägge och använd det du tycker passar dig. Eller om du är lite "maskinistiskt" lagd, räkna för hand med papper, penna, kalkylator och formelsamling.

Med alla dina uträkningar klara så är det dags att se över sin budget. Hur mycket pengar vill du skyffla in i ditt lilla spolprojekt? Ja, vad det kostar är svårt att säga. Har du lite övertalningsförmåga kanske du rent av kan få tag i alla delar gratis men oftast så brukar det inte bli så.
En del företag är faktisk rätt så hjälpsamma, speciellt om du berättar att det är till ett skolprojekt. Går du i skola så ta hjälp av dina lärare. Kanske de har kontakter.
De dyraste komponenterna är iallafall "nätdelen" (högspänningstransformatorn), kondensatorn och kopparrör/koppartråd.

Eftersom jag inte vet hur ditt system kommer att se ut eller vad du behöver så bryter jag ner systemet lite grovt till de olika ingående delarna och var de går att hitta här nedanför. Naturligtvis finns det andra matrial som går att använda än de jag ger exempel på men det är iallafall en bra startpunkt för den oinsatte.

Neontransformatorer
Företag som sysslar med reklamskyltar eller El/elektronikåtervinning då skyltar skrotas efterhand som de blir uttjänta.
OBIT's
Företag som sysslar med pannor och pannanläggnnigar.
Kondensator
El eller elektronikföretag, t ex ELFA och Bejoken.
Primärspole(Kopparrör, rörfäste m m)
VVS-firmor(oljerör), Biltema(bromsrör)
Gnistgap och skyddsgap
Det måste vara värmetåligt och ha låg resistans!!! A&O helt enkelt. Stång i koppar funkar bra, 1x1cm eller större. Svetsspröt i Wolfram är utmärkt. Grov kopparstång hittas i kasserat elanläggningsmaterial, transformatorer, motorer bl a. Både kopparstång och svetsspröt går att köpa hos bl a Ferms.
Budgetalternativ är vagnsbult i rostfritt, ca M10. Går även bra att använda till skyddsgapet. Skyddsgapet behöver dock inte vara av så grov kaliber eftersom det vid normal drift inte ska slå över.
Kopplingstråd
2,5-6mm2 FK eller RK finns hos elföretag, Biltema m fl.
Distans/isolermaterial (till primärspole, gnistgap e t c)
Skärbräda i Polyeten eller Polypropylen fungerar utmärkt och är billigt. Finns på ICA, Rusta m fl.
Mer värmetåliga material går att hitta i kasserad utrustning från elanläggningar. T ex distanser i keramik, glasfiber och liknande. Här kan man även hitta annat "bra att ha" om man vet vad man är ute efter. Skiv/distansmaterial att bygga allt i/på.
Spånskiva, polywood, rundstav e t c i trä går alldeles utmärkt. Finns hos välsorterade byggvaruhus, t ex Byggmax, Bauhaus m fl precis som lite färg att slabba på om man vill göra sitt system sådär lite tjusigt.
Spolform till sekundärspole Rör i PVC, plexiglas, glasfiber och fenolpapp är utmärkta val. PVC-rör är enklast att få tag på så byggvaruhus eller VVS-firmor är lämpliga ställen.
Koppartråd till sekundärspole El- och elektronikföretag har emaljerad koppartråd men kolla gärna hos företag som lindar motorer och transformatorer.
Terminal till sekundärspolen
Det finns naturligtvis färdiga aluminiumtoroider att köpa på t ex eBay men de är väldigt dyra. Billigare är att bygga egna och då kan flexrör av aluminium vara ett bra val. Dessa finns hos byggvaruhus men även som avgasrördetalj till bilar och då är biltema ett bra val. Det går att bygga en egen terminalform i polystyren och tejpa med aluminiumtejp. Panduro har ringmaterial i polystyren och bl a Biltema har aluminiumtejp. vill man ha en rund form så kan man svetsa ihop två metallskålar och slipa lite. IKEA har fina skålar i rostfritt för detta och heter 'blanda'.
Det här är en lite svår komponent att specificera eftersom det går att bygga på så många sätt.
Skruv, mutter och annnat smått och gott
Tja, det finns ju överallt. Jag brukar oftast besöka Biltema och Jula men
t ex Bauhaus har lite större sortiment och mer specialiserade produkter så det som inte finns på det ena stället får köpas på det andra.

Fortsättning följer på sidan två.....














1996-2024 SweFX,Matthias Andersson